Po schodoch, po zvukoch, 3. časť

Pred rokom som tu zverejnil pár zvukov zo svojej zbierky v dvojdielnom seriály. Po roku nejaké zvuky pribudli a na niektoré som si pri rôznych príležitostiach spomenul. Dajte si slúchadlá, začíname!

1. Opäť hádanka

Pustite si zvuk a skúste uhádnuť, o čo ide.


Takéto strašidelné zvuky sa ozývali z batohu jedného môjho kamaráta. Najprv som si myslel, že tam má nejaké zvieratko. Nakoniec pravda vyšla najavo. Išlo o osamotené DVD v prázdnom púzdre. Z tohto zvuku sa neskôr vyvinula celá súťaž, v ktorej mali účastníci tábora hádať rôzne zvuky.

Prečítajte si:

2. Dedinský rozhlas

Máte aj vy u vás na dedine dedinský rozhlas? My v Jasení máme. Hlásia v ňom pracovníčky z mestského úradu. Odstávky vody, kultúrne a športové podujatia, ale niekedy aj úmrtia občanov. Často sa v oznamoch objavujú aj ponuky obchodníkov. V posledných mesiacoch sa zdržiavam v meste, tak si dedinský rozhlas pripomínam aspoň z nahrávky.

3. Obchodík so suvenírmi

začiatkom septembra 2017sme boli na týždňovej dovolenke v Chorvátsku. Okrem tradičného šumu mora a turistického ruchu sa mi podarilo zachytiť aj onakvejšie zvuky. Počas nakupovania suvenírov sme sa zastavili v obchodíku, v ktorom mali zvukovo zaujímavé predmety. Na nahrávke budete počuť drevené napodobeniny zvierat. Stačí po nich prejsť dreveným sláčikom a dostanete z nich rapkavý zvuk. Takisto tam mali aj rôzne cinkajúce zvonkohry na dvere. Ak by ste chceli obchodík navštíviť, hľadajte ho v Chorvátskej Baške.

4. Peniaze z vesmíru

Dávnejšie som v Ružomberku objavil hovoriaci bankomat. Chcel som si ho vyskúšať. Malo by to fungovať tak, že po zapojení slúchadiel začne bankomat rozprávať. Tento však okrem peňazí vydával len rôzne mimozemské zvuky.

5. Opäť hudba na ulici

Do Bratislavy teraz cestujem minimálne raz mesačne. Pri prehliadke historického mesta sme so snúbenicou narazili aj na týchto hudobníkov.

6. Pôjdete výťahom, alebo radšej pešo?

V práci často chodievam výťahom. Má to niekoľko výhod. Stačí,a k priložím zamestnanecký čip a výťah ma vyvezie rovno do kancelárie. V tomto našom výťahu máme samozrejme označené tlačidlá Braillovým písmom. Kto u nás nepracuje, bez špeciálneho kľúča sa nikam výťahom nedostane. Dá sa to obísť jedine tak, že hosťa niekto privolá. Inak je to ale výťah ako každý iný. Nedávno ma však prekvapil. Tradičná cesta z prízemia na tretie poschodie bola napínavá. O to viac, že bolo krátko po 21:30 a v práci už nikto nebol. Tak čo, zveziete sa so mnou výťahom, alebo pôjdete radšej po vlastných?

7. Rolničky, či zvončeky?

V škole sme kedysi diskutovali o tom, či sa spisovne povie zvončeky, alebo rolničky. Tí skôr narodení namietali, že to by už potom boli roľníčky. Krátko pred Vianocami som nahrával rozhovor so Zvonkárom Dušanom Peťkom. Je to starší pán, ktorý pochádza z predajnej. Vyrába rôzne zvončeky a zvonkohry. V jeho dielni vznikla aj táto nahrávka. Rozlúštite, o akú ľudovku ide? Nie je to žiadna vianočná koleda. Ešte prezradím, že údajne túto pieseň veľmi rád spieval aj Matej Hrebenda.


ak ste počuli „ja som bača veľmi starý“, uhádli ste.

8. Deň otvorených dverí?

nevidiaci z Nitry a okolia sa často stretávajú v tamojšom stredisku Sina Nitra. Na toaletách sú takéto dvere.

9. Idem si svoje

Opäť jeden historický kúsok. Kedysi boli v Ružomberku stretnutia kresťanskej mládeže Akadem. Posledný ročník bol umelecký. Hudobníci sa takto pripravovali na svätú omšu. Výsledné vystúpenie sa nezachovalo.

Prečítajte si:

10. Ak nestačilo

Môžete sa vrátiť k prvej a Druhejčasti.

Tento obsah bol zaradený v zvuky. Zálohujte si trvalý odkaz.