Po schodoch, po zvukoch – 2. časť

Sľúbil som pokračovanie prehliadky mojej zvukovej knižnice. Opäť to bude desať zvukov, na ktoré som narazil pri prezeraní a upratovaní môjho disku. To pre prípad, že by ste chceli vedieť, ako vyzerá moja prokrastinácia.

1. Hádanka

skúste uhádnuť, čo je toto…

sú to dvere. Presnejšie vstupné dvere do Hotela jantár v Dudinciach. Takto vŕzgajú už niekoľko rokov. Podobné sú inak aj v jednom levočskom obchode s potravinami, tie som si zatiaľ nenahral. Dúfam, že ich neopravia skôr, než to zachytím.

2. „Hotelový pokoj každý nesnese, na posteli válí se tu deprese.“

spievajú Bratři Ebenové v pesničke Hotely (album Já na tom delám). Neveril by som, že prechádzka nočným hotelom môže byť aj strašidelná. Opäť sme v hotely jantár v Dudinciach. Okolo jednej ráno sme sa s mojou priateľkou Ivkou vybrali na našu izbu. Zastavili sme sa ešte na druhom poschodí skontrolovať našich kamarátov. Vystrašil nás tento čudesný zvuk z izby číslo 201.

3. Ešte jedna z hotela

Ivku upútala v hotely jantár možnosť zahrať si biliard. Nemala s kým hrať, tak hrala sama proti sebe. Z môjho pohľadu išlo o pomerne komplikovaný spôsob, ako rozbiť stôl.

4. Takto chutí RH plus

Moje prvé darovanie krvi dopadlo dobre. Išiel som tam rovno po písomke z angličtiny. Druhý rok to už bolo horšie, vraj nízky krvný tlak. Takže odvtedy chodím darovať zásadne až potom, čo ma niekto poriadne vytočí, čo zas nie je až taký problém. No a ak ste nikdy nedarovali, tak toto si vypočujte, aby ste náhodou neobvinili personál, že tam vpustili nejakú mačku.

Prečítajte si:

5. Obsadené

táto nahrávka vznikala za pomerne dramatických okolností. Býval som na vysokoškolskom internáte s poetickým názvom blok C. Ako každé ráno, išiel som na toaletu. Keď som zistil, že WC vydáva pomerne žalostné zvuky, vrátil som sa po mikrofón. Riskoval som, že ma niekto uvidí, ponáhľal som sa do školy a nemohol som vylúčiť, že sa z toho WC začne nekontrolovateľne liať voda a to potom už fakt nikomu nevysvetlím. Našťastie to všetko dobre dopadlo.

6. Svorka

toto je jediná nahrávka, pri ktorej som nebol. Mikrofón si požičal môj ocino a pri svojich potulkách v horách nahral túto vlčiu svorku.

Prečítajte si: kto si chce pohladkať švába?

7. Ty si mäsiarov syn!

Takto ma raz pozdravil môj bývalý vychovávateľ. Nepamätal si síce, ako sa volám, ale vedel, že som mäsiarov syn. V mäsiarni mojich rodičov som nahral aj tento zvuk pílenia kostí. Ak vás nedokáže zobudiť jemné cvrlikanie vtáčikov a tóny klavíra, skúste si ako budík nastaviť toto.

8. Hádanka číslo 2

Takto kedysi zvonil zvonček u Ivky doma. Vraj ho už vymenili. Škoda.

9. Legenda hovorí, že…

Jeden môj kamarát ma upozornil, že na trati medzi Kozárovcami a Novou baňou v oboch smeroch na jednom úseku počuť záhadný zvuk, pripomínajúci brzdenie kamiónu. Vraj k tomu existuje aj legenda: Na železničnom priecestí medzi Kozárovcami a novou baňou sa raz nočný rýchlik zrazil s kamiónom. Kamión bol zničený, keďže ho vlak pred sebou tlačil niekoľko stovák metrov. Vodič zahynul a jeho telo nebolo pochované v celku. Preto sa jeho duch usadil v mieste, kde sa nehoda stala a cestujúci si musia vypočuť zvuk, ktorý sa podobá zvuku brzdiaceho kamióna. Traduje sa, že železničiari toto miesto niekoľkokrát rozbúrali a trať nanovo postavili. Vždy, keď s Ivkou ideme tým smerom, musíme si to vypočuť. Teraz môžete aj vy. Zvuk je nahratý v oboch smeroch.

10. Výťah opäť nechodí

toto je zatiaľ môj najnovší prírastok. Takto znie výťah na radnici v Banskej Bystrici. Myslím, že nabudúce pôjdem peši.

ak nestačilo

Prečítajte si Prvú a Tretiu časť tohto seriálu

Tento obsah bol zaradený v O mne, Rozhlas, zvuky. Zálohujte si trvalý odkaz.