Inštruktori sú na rekondičných pobytoch v dobrej kondyčke

Združenie nevidiacej a slabozrakej mládeže (ďalej len ZNSM) v čase od 3. do 7. Decembra zorganizovalo Celoslovenský edukačný pobyt pre rodiny s deťmi so zrakovým postihnutím. Organizátori (ZMSN, nezisková organizácia stopka, Základná škola internátna pre žiakov so zrakovým postihnutím v Bratislave a Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva pri ZŠI pre žiakov so zrakovým postihnutím v Bratislave) aj tento raz stavili na penzión pod stráňou v Liptovskom Jáne.
Úlohou tohto pobytu bolo rozšíriť obzor rodičov, ale aj detí v otázkach, súvisiacich so zrakovo postihnutými. Program sme sa snažili pripraviť tak, aby sa deti neunudili, ale aby nadobudli nové zručnosti či poznatky. Rovnako sme sa snažili rodičom zodpovedať všetky otázky. A pýtali sa naozaj veľa. Zaujímali ich otázky z oblasti legislatívy, výpočtovej techniky, integrácie a vypytovali sa aj na možnosti štúdia na stredných a vysokých školách. Rodičia si so svojimi deťmi mohli vyskúšať komunikačné zručnosti, sebaobslužné činnosti a taktiež priestorovú orientáciu.
Žiada sa mi napísať, že v programe nechýbal ani Mikuláš. Pravda je však taká, že Mikuláš síce prišiel, ale nemohol sa zdržať dlho a tak pre nás zanechal len sladkosti a ako dôkaz, že to bol naozaj on aj mikulášsku čiapku.
Na tomto pobyte som sa zúčastnil ako inštruktor. Mal som hlavne poinformovať rodičov o tom, ako môže nevidiaci človek pracovať s počítačom. (prezentáciu nájdete Tu) Ale vypomáhal som aj pri komunikačných zručnostiach, či iných aktivitách. Najviac ma prekvapili porady, ktoré boli voľné, niekedy vtipné, inokedy – keď sa nám nedarilo vymyslieť nič plnohodnotné – zasa zdĺhavé. No a niekedy sa pracovalo aj v noci, ale o tom by viac vedel porozprávať Roman, ktorý prebdel jednu noc nad zbierkou zákonov.
Prácu inštruktora hodnotím ako prínos. Mohol som nahliadnuť do továrne na aktivity a zároveň som aj ja mohol odovzdať svoje skúsenosti ostatným.

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.