Knihy bez papiera, filmy bez obrazu

Čítate knihy, chodíte do kina, pozeráte si obrazy na výstave v galérii. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako umenie vnímajú nevidiaci? Ak by sme sa bavili o hudbe, nemáme čo riešiť. Diskusia začne byť zaujímavá pri filmoch, knihách, alebo aj pri tých obrazoch v galérii.

Filmy

na úvod si spravíme jednoduchý test. Ako sa asi cíti nevidiaci, ktorý si v náhodnom čase pustí televíziu a započúva sa do filmu?


Zhodneme sa na tom, že bez obrazu vôbec netušíme, o čo ide. Situácia sa zmení, ak si vypočujeme film s komentárom:

Pre úplnosť dodám, že ide o ukážku z filmu sladké starosti:

Filmy s komentárom v súčasnosti musia zo zákona pre nevidiacich vyrábať televízie. Okrem toho ich vyrába aj nezisková organizácia Trnka a na ich Webe si niektoré klasiky môžete aj vypočuť.
V bežných domácich podmienkach je situácia často taká, že film komentuje ten, kto je práve po ruke, v mojom prípade najčastejšie snúbenica Ivka.
Pri komentovaní filmov som zažil niekoľko humorných situácií. Na jednej duchovnej obnove mi spolužiačka komentovala túto kreslenú rozprávku:

Vyzeralo to asi takto: „doniesli si krabicu. Niečo v nej majú, ale neviem čo…“ Ja som poznal názov rozprávky, tak som sa logicky opýtal: „Žeby automat?“ Spolužiačka reagovala: „fakt, ako vieš?“

knihy

Existujú tri možnosti, ako sa dnes nevidiaci môže dostať ku knihám. Ako prvé vám asi napadne čítanie kníh v braillovom písme. Tu si treba uvedomiť, že jediná inštitúcia, ktorá tlačí knihy v Braillovom písme je Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Počet takto vytlačených kníh je dosť obmedzený. Navyše, knihy v Braillovom písme sú minimálne dvojnásobne väčšie, ako knihy v čiernotlači.
Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči vyrába aj audioknihy. Ide jednoducho o mp3 súbory, ktoré si môžem so sebou zobrať napríklad na cesty. Knihu načíta herec a môže to znieť nejako takto:

Jozef Karika: Čierna hra: Vláda mafie


Počúvanie audiokníh začína byť populárne aj medzi vidiacimi, viac sa dozviete v Článku o audioknihách
Poslednou možnosťou sú elektronické knihy. Presne také, ako si kupujete do vašej čítačky elektronických kníh. Takúto elektronickú knihu nám číta robotická syntéza reči. Konkrétne táto je od Googlu.

Valentína Sedileková: Venile

Obrazy

Pred rokom bola v jednej Banskobystrickej galérii výstava austrálskeho maliara Adelia Sara. Tento autor vyrobil obrazy, ktoré si mohli aj nevidiaci vyhmatať. Zvyčajne takéto diela nie sú prístupné, teraz však šlo o výnimku. Článok ukončím fotografiami z tejto výstavy.

Reliéfne obrazy Adelia Sara. Pripomínajú braillovo písmo.

Reliéfne obrazy Adelia Sara. Pripomínajú braillovo písmo.

Reliéfne obrazy Adelia Sara. Pripomínajú braillovo písmo.

Tento obsah bol zaradený v knihy a čítanie, nevidiaci. Zálohujte si trvalý odkaz.