vinea pravá chuť hrozna

Brailovo písmo sa už začína objavovať na liekoch, vo víťahoch no a ponovom aj na produktoch, ktoré si to zo zákona nevyžadujú.

Dnes ráno som si na fľaši od jedného nápoja všimol v brailovom písme napísané „vinea pravá chuť hrozna“. By ste neverili, ako dokáže takáto banalita človeka potešiť. Bodky sú dosť výrazné, možno je naprvý pohľad metúce čítanie po obvode fľaše, ale toto naozaj nemôžem kritizovať. Výrobca sa prosto posnažil fľašu označiť a to si cením! Či už ako pomôcku, ale aj ako fakt, že na slepcov nezabudol.
Ale Vinea nie je jediný spotrebný tovar, ktorý zdobia naše bodky. V čase vianoc mi kamarátka ukázala vegetu, na ktorej bolo napísané prosté „vegeta“ v brailovom písme. A vraj si ju kúpila len pre ten nápis.
Spomenul som, že bodky zdobia. Práve efekt zdobenia si pochvaľujú aj v českom vydavateľstve Timpanú. Toto vydavateľstvo vydáva audio knihy na CD a tituly označuje aj brailovým písmom. Je to estetické, a pre nevidiacich aj prístupné.

Lui brail by tento rok oslávil svoje dvesté narodeniny. A určite by sa potešil, že v dnešných časoch si jeho písmo hľadá cestičky v každodennom slepeckom živote a že ho používajú aj „neslepci“ na označovanie vecí všakovakého druhu.

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.