Rodinné stretnutie v látkach

Hoci táborová sezóna sa už skončila, téma rodina v nás rezonuje viac či menej v každom období. O rodine sa veľa hovorilo aj počas mládežníckeho edukačného tábora, ktorý zorganizovalo Združenie nevidiacej a slabozrakej mládeže.
Od 27. júla do 6. augusta sme boli utáborení v dedinke Látky pri Hriňovej, v penzióne Kerametal.
Začali sme tradične zoznamovaním sa. Každý prezradil niečo z histórie svojho mena. Od Lukáša sme sa dozvedeli, že svoje meno dostal podľa evanjelistu a že jeho dvaja bratia – Jakub a Matúš prišli k svojim menám tiež vďaka Biblii. Nasledovalo oboznámenie sa s prostredím a napokon aj s pravidlami. Tie boli dokonca zveršované:
„Alkohol nie je kamarát,
zmysly ti otupuje rád.
Úsudok ti spomaľuje,
„prúsery“ ti nabaľuje.
Miesto, kde sa „šlukuje“,
to sa vopred určuje.
Načas vždy a všade
stojím prvý v rade.
Kamarátov rád ja mám,
na návštevy k nim chodievam.
Ale keď sa nám zvečerí,
rozbehnem sa do svojich dverí.
Keď sa chcem na programe baviť,
musím pre to sám niečo spraviť.
Bezpečnosť dodržiavať musím,
odhadnúť svoje sily skúsim.“
Každý, kto porušil pravidlo, dostal za odmenu upratať smeti v okolí chaty, vedenie rozcvičky, alebo skontrolovanie stavu toaletného papiera.
Program tábora bol rozdelený na športové a intelektuálne aktivity. Zo športových spomeniem hru socha. V trojčlennej skupine bol model, ktorý si mohol vymyslieť ľubovoľnú polohu a sochár, ktorý do rovnakej polohy musel dať tretieho člena. Na výstave sôch sme mohli vidieť psa, dokonca aj cikajúceho, žabu alebo anglickú dámu s krídlami.
V rámci intelektuálnych aktivít sme sa rozprávali o autokratickej a liberálnej výchove detí a o ich logických dôsledkoch. Pozreli sme si film Sedem magických rokov, z ktorého sme sa dozvedeli, že pre vývin dieťaťa je najdôležitejších prvých sedem rokov života. Zažili sme fiktívnu svadbu, pri ktorej nám do karát hralo aj to, že nás bolo 12 chlapcov a 12 dievčat.
Na exkurzii na ranči Haferník sme sa povozili na koňoch. Tamojšie sprievodkyne nám porozprávali, že kone majú zväčšené videnie, lebo majú oči umiestnené po bokoch hlavy, a tak je ich zorné pole až 360 stupňov. Ranč dostal svoj názov z nemeckého slova hafer, čo znamená ovos.
Tábor bol bohatý aj na diskusie. Ich témy sme si vymýšľali sami a diskutovalo sa o vzťahoch na diaľku, o tom, ako bojovať proti násiliu, ale aj o tom, ako si nájsť prácu. S poslednou spomínanou témou prišla Zuzka, tak sme sa jej snažili poradiť, ako by mala postupovať pri oslovovaní zamestnávateľov. Zatiaľ napísala len do jednej agentúry, z ktorej sa jej neozvali, čo ju dosť odradilo. Poradili sme jej, aby už na odpoveď nečakala a radšej skúsila napísať do inej firmy.
V závere tábora nás ešte čakala Pošta pre teba, tak ako ju poznáme z televízie, no a nechýbal ani táborák. Mne v tomto tábore chýbala nočná hra, ale zas, na druhej strane, pozitívne hodnotím desaťdňový oddych od počítača.

Zvuk Edukačný tábor 2008

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

1 reakcia na Rodinné stretnutie v látkach

  1. torrent povedal:

    10 dni? Bez šance, to by som nevydržal.

Nie je možné pridávať komentáre.