Biela pastelka 2007

Predstavte si, že sa jedného rána zobudíte a namiesto zvyčajného obrazu vášho bytu je len tma. V tej chvíli stratíte istotu bezpečného pohybu po vlastnej domácnosti. Ranná hygiena, proces obliekania, príprava raňajok, cesta do školy bude pre vás neprekonateľným problémom a premôže vás depresia a beznádej. Váš život sa od základu zmení a vy budete potrebovať pomoc…

Dúfam, že vás tento dramatický úvod neodradil od ďalšieho čítania. Reč naozaj bude o nevidiacich, ale hlavne o jednej akcii, ktorej úlohou je aspoň trochu nevidiacim pomôcť. Žiaci 2.a sa v stredu, 26. 9. zúčastnili dobrovoľnej zbierky pod názvom Biela pastelka. Akcia spočívala vtom, že dobrovoľníci ponúkali biele pastelky za symbolickú sumu, pričom každý mohol prispieť podľa svojho uváženia.
Keďže som ani ja nechcel ostať v hambe, prezentoval som bodové písmo na námestí, kde bol hlavný stan celej akcie. Tu si okrem toho mohli ľudia vyskúšať nalievanie tekutín so zaviazanými očami, poznávanie predmetov, alebo okuliare, ktoré simulovali rôzne očné choroby. Záujem bol najmä zo strany detí, prišli k nám dokonca celé triedy.
Čo vlastne symbolizuje biela pastelka? Ak nakreslíte čiaru bielou pastelkou na bieli papier, čiaru neuvidíte. Toto symbolizuje tmu – čiže nevidiacich, alebo aj brailovo písmo (biele na bielom). Ak však nakreslíte bielou pastelkou čiaru na farebný papier, čiaru uvidíte. Toto symbolizuje pomoc zo strany ľudí.

Ak vás niektorá z uvedených aktivít zaujala (napr. nalievanie vody), môžete sa takto vo voľnom čase zahrať. Prajem príjemnú zábavu:-)

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.

1 reakcia na Biela pastelka 2007

  1. radka hrabovska povedal:

    ja mam skusenosti s bielou pastelkou kedze som ju sama ponukala na uliciach a poviem vam bola by som rada keby niektori ludia si uvedomili aka dolezita je aspon koruna stretla som sa sice aj s takymi ktori dali do pokladne viac ako sme ziadali no niektori nas len odbili

Nie je možné pridávať komentáre.